Tehnologia face parte din viața noastră în mod obișnuit și a venit cu lucruri bune, dar și cu dezavantaje.
Așadar, pentru a te susține în călătoria Ta pentru mai multă Energie și Sănătate, în acest articol am îți arăt 3 deprinderi la care să nu renunți în favoarea tehnologiei.
3 Deprinderi la care să nu renunți în favoarea tehnologiei
1. Scrisul de mână
Trăim într-o perioadă în care timpul parcă s-a comprimat; timpul nu ne mai ajunge și căutăm metode rapide de a ne termina cât mai repede activitățile.
Este mult mai rapid și mai ușor pentru noi să folosim o tastatură.
Rapiditatea și ușurința de a ne scrie mesajele pe rețelele sociale, grupuri sau email ne poate face să renunțăm la scrisul de mână.
Așa am făcut și eu.
Din fericire, anul trecut când mi-am spart din neatenție ecranul telefonului, am redescoperit scrisul de mână.
Fără telefon, mi-am dat seama că majoritatea notițelor mele sunt pe agenda telefonică, date pe care nu le-am mai putut salva.
Am reușit să salvez, în puținul timp în care a funcționat jumătatea de ecran a telefonului, câteva numere de telefon, pe care le-am scris de mână într-o agendă.
Lucrurile importante precum bugetul familiei, rețetele, activitățile de lucru, notițele de la cursuri, citatele și ideile pentru următoarea carte, am început să le scriu de mână.



La început mi-a fost mai greu, parcă nici nu mai știam să scriu.
Apoi, am constatat că scrisul mă liniștește, mă ajută să mă concentrez mai mult, dar și să am mai multă inspirație.
Scrisul de mână ne inspiră mai mult în procesele de creație pentru că folosirea instrumentelor de scris și a hârtiei implică un proces mai lent și mai elaborat decât folosirea tastaturii în conceperea textelor.
Mișcarea este cea care face diferența, când scrii de mână îți folosești mai multe părți din creier decât atunci când tastezi la calculator.
– MARC SEIFER
Așa cum alimentația sănătoasă și sportul îți pun corpul în mișcare, scrisul de mână îți pune și mai mult creierul în mișcare.
Notițele pe hârtie sunt net superioare celor de pe telefon, laptop sau tabletă, deoarece atunci când scrii de mână folosești mai multe părți ale creierului care îți activează memoria, atenția, concentrarea și creativitatea.
Deși, aparent este mult mai ușor și la îndemână să îți notezi în agenda telefonică lista de cumpărături, cheltuielile sau rețetele, scrisul de mână te ajută să îți dezvolți atenția, memoria, imaginația și creativitatea.
Îți poți cumpăra pixuri sau creioane cu culorile care îți plac, precum și un caiet sau o agendă mai deosebită, care să te atragă spre scris.
Scrisul de mână este o metodă de relaxare, dar și o resursă de dezvoltare personală.
2.Socializarea față în față
În perioada pandemiei, foarte mulți dintre noi am folosit rețelele sociale. Din păcate, foarte puțini au revenit la socializarea față în față.
Comunicarea a devenit mult mai ușoară și mai rapidă cu ajutorul tehnologiei și funcționează foarte bine când avem nevoie să luăm legătura cu cei dragi și ne despart distanțe foarte mari.
Comunicarea față în față implică atenție, emoție și înțelegere.
Mesajele scrise nu pot transmite emoția unei convorbiri față în față, iar atenția persoanei va veni către tine în momentul în care va avea timp să îți citească mesajul.
De asemenea, se poate întâmpla să îți citească mesajul seara târziu, iar a doua zi răspunsul pe care îl aștepți s-ar putea să nu mai fie atât de important, deoarece ai aflat informația care te interesa din altă sursă.
Timpul petrecut pe WhatsApp, Facebook, TikTok, Instagram, etc poate fi folosit mult mai bine printr-o ieșire în afara locuinței, la o cafea sau la o plimbare.
Atunci când vrei să comunici ceva, alege să transmiți în mod direct ceea ce ai de spus. Sună persoana și stabilește o întâlnire.
Dacă distanța este prea mare, vorbește direct la telefon, fără să mai tastezi mesajele și să aștepți răspunsurile minute întregi pe telefon.
În doar două minute de convorbire directă, poți comunica mult mai multe informații decât cu mesajul scris.





3.Odiha și activitățile de relaxare
Orele de somn și activitățile de relaxare sunt de mule ori neglijate în favoarea tehnologiei.
Pentru a nu cădea în această capcană, seara mi-am făcut un obicei și după ora 20 nu mai folosesc internetul pe telefon, laptop sau tabletă.
Iar, pentru că vreau să am un somn odihnitor în care să nu aud notificări sau mesaje noaptea, las telefonul în altă cameră.
Deși odihna și activitățile de relaxare sunt parte a unei vieți sănătoase, aud frecvent:
De ce să mai pierd Timpul cu plimbări pe afară, mai bine văd un film pe YouTube, Netflix, etc.
Afară este frig (sau prea cald), mai bine stau în casă și văd un un film.
Dorm mai puțin cu 2-3 ore, așa am mai mult Timp.
Să te lipsești de câteva ore de somn este doar o soluție de moment și va funcționa doar pe termen scurt, pe termen lung este un pas sigur spre oboseală cronică.
Toți avem același număr de ore într-o zi.
Chiar dacă Timpul este același pentru toți, nevoia de somn poate fi diferită de la o persoană la alta.
Studiile arată că majoritatea dintre noi, avem nevoie de 7-9 ore de somn în fiecare noapte pentru a funcționa la capacitate maximă în condițiile actuale de poluare și stres.
Somnul de noapte este cu adevărat revigorant față de somnul din timpul zilei.
Cert este că ai mai multă energie și ești mult mai eficientă, dacă îți respecți timpul de odihnă, în mod constant.
Odihna și activitățile de relaxare în afara casei sunt o investiție în sănătate și te ajută să previi apariția stărilor de oboseală, depresie și anxietate.
Așadar,
Nu renunța la scrisul de mână, comunică direct, odihnește-te atât cât ai tu nevoie și alege să îți desfășori cât mai des activitățile în afara casei.
Mă bucur că ai citit până aici, înseamnă că Sănătatea este importantă pentru tine.
Te invit cu drag să te abonezi la newsletter și vei primi imediat Ghidul cu Metoda în 3 Pași.
Pe curând,
I. Magda

Abonează-te și începe chiar acum călătoria Ta pentru mai multă Energie și Sănătate cu o Metodă simplă în 3 Pași!